Marcel Brands en Gijs de Jong trappen toernooi af op persconferentie

Marcel Brands en Gijs de Jong trappen toernooi af op persconferentie
19:48
Nieuwsbericht

De Otten Innovation Cup is begonnen. Secretaris-generaal van de KNVB Gijs de Jong en Algemeen Directeur van PSV Marcel Brands openden het toernooi middels een persconferentie. Hier gaven zij toelichting op de innovatieve spelregels die tijdens het toernooi worden getest.

De Jong begint met een compliment aan het adres van Marcel Brands: “Het is goed dat clubdirecteuren zich niet alleen bekommeren om hun club, maar ook nadenken over het voetbal in zijn algemeen. Ik denk dat iedereen kan beamen dat Marcel dat actief doet. De wereld verandert en ook het voetbal. We zien een aantal patronen die we liever niet zien. Het is goed om te benadrukken dat we niet voor een revolutie, maar voor een evolutie pleiten. Het gaat niet om het veranderen, maar om het spel aantrekkelijker, sportiever en eerlijker te maken. In het buitenland zeggen ze weleens: ‘If it ain’t broken, why fix it?’ Wij zeggen niet dat het gebroken is, maar er zijn wel scheurtjes die we kunnen dichten.”

Het voetbal van de toekomst
De Jong doelt met scheurtjes op trends als tijdrekken, massaal protesteren, zeer onsportieve overtredingen en onduidelijkheid rond VAR-beslissingen. “We zijn superblij met de Otten Innovation Cup, want hier kunnen we de basis leggen voor het voetbal van de toekomst. Ik ben erg benieuwd naar de regels die dit weekend getest worden.”

Marcel Brands sluit zich aan bij De Jong, maar slaat ook een kritische noot. “De innovatieve waarden passen bij onze club en we hadden stiekem verder willen gaan dan de KNVB. Dit is de uitgelezen mogelijkheid om nieuwe spelregels te testen. Ik denk dat iedereen vorig jaar heeft gezien hoe interessant dat is, en dat gaan we komend weekend weer zien. In de toekomst moet het leiden tot een aantal aanpassingen die het voetbal op verschillende facetten verbeteren. We hebben geprobeerd om VAR-aankondigingen en bodycams door te voeren. In andere sporten is dat een gegeven, maar in het voetbal kan het nog niet. De KNVB mag daar wat mij betreft wat verder in gaan.”

Stadion De Herdgang
Brands kijkt ondertussen enorm uit naar de 74e editie van de Otten Innovation Cup. “Het is een mooi deelnemersveld, met oude bekenden en nieuwe kandidaten zoals Paris Saint-Germain FC en Atletico Madrid. Ik wil vooraf alle vrijwilligers en medewerkers bedanken en ik kijk ook alvast uit naar de 75e editie, die we volgend jaar in het Herdgang Stadion zullen spelen.”