Dag 1: Verschillen tussen teams zijn klein

19:48
Nieuwsbericht

Vandaag is de Otten Innovation Cup weer van start gegaan. Tien topteams vanuit 3 continenten speelden hun eerste wedstrijd van het toernooi en alle wedstrijden eindigden in minimale overwinningen van een van de teams. Evenals vorig jaar werd er geëxperimenteerd met nieuwe spelregels, waaronder de ‘selfpass’, tijdstraf bij een gele kaart en 2x 20 minuten effectieve speeltijd. Nieuw dit jaar is de tijdslimiet van maximaal 8 seconden voor de keeper om de bal vast te houden. Houdt de keeper de bal langer vast, dan volgt een corner voor de tegenstander; op de eerste speeldag is deze straf nog niet uitgedeeld.

Het toernooi kent dit jaar ook een iets andere opzet. Elke ploeg speelt 3 wedstrijden, waarin net als in de Champions League dit seizoen, 1 complete ranglijst wordt opgemaakt.

Op het hoofdveld werd het toernooi gestart met de wedstrijd PSV – RSC Anderlecht. Dit was ook direct het meest doelpuntrijke duel van de dag met een 2-1 winst voor de gastheren.

PSV begon goed aan de wedstrijd en wist na 7 minuten terecht de score te openen voor de titelverdedigers. Dit was buiten een gele kaart voor Fabian Merien het belangrijkste wapenfeit van de eerste helft.

Tegen de verhouding in kwamen de Belgen halverwege de tweede helft op gelijke hoogte, dankzij een ietwat gemakkelijk gegeven strafschop. Enkele minuten later claimden de gastheren zelf een strafschop voor een vergelijkbare handsbal situatie, maar de scheidsrechter wilde er niet aan. Drie minuten voor het einde van de wedstrijd was het Noah Fernandez die, een onhoudbaar schot vanaf de 16 meter, met zijn tweede treffer van de wedstrijd de eindstand op 2-1 bepaalde.

Op veld 1 opende Red Bull Bragantino uit Brazilië tegen Atlético Madrid. De Zuid-Europese en Zuid-Amerikaanse passie kwam vooral langs het veld tot uiting. De trainers van beide teams waren allebei nadrukkelijk aanwezig met hun luide coaching. Tot veel kansen leidde dit echter niet. Toch was het in de 29e minuut raak voor Red Bull Bragantino; Delfino Garcia voor de winnende goal.

Om 15.30 uur startte de tweede speelronde met op het hoofdveld Manchester United – Benfica en op veld 1 Paris Saint Germain – FC Utrecht. Kansen waren in beide wedstrijden schaars en daarmee was de vergelijking tussen de wedstrijden nog niet over; op beide velden werd in de laatste minuut de winnende 1 – 0 gescoord. Zo gingen Benfica (doelpunt Francisco Couto) en FC Utrecht (doelpunt Ebite) met de winst aan de haal.

Om 17.00 uur was het de beurt aan FC Kopenhagen uit de Deense hoofdstad en het Koreaanse Jeonbuk Hyundai Motors FC om hun toernooi af te trappen. In de redelijk gelijk opgaande wedstrijd waren het uiteindelijk de Koreanen die aan het langste einde trokken en de wedstrijd met 1-0 wisten te winnen door een doelpunt van Giju Han in de eerste helft.

Morgen begint het toernooi om 10.00u met PSV - Red Bull Bragantino op het hoofdveld en RSC Anderlecht tegen Atlético Madrid op veld 1.