FC Utrecht-trainer Kevin van Veen: “Direct invoeren die nieuwe regels”

FC Utrecht-trainer Kevin van Veen: “Direct invoeren die nieuwe regels”
19:48
Nieuwsbericht

FC Utrecht wist gisteren met 1-0 te winnen van Paris Saint-Germain, maar vanochtend waren de Koreanen van Jeonbuk Hyundai Motors met 1-0 te sterk voor de Domstedelingen. We spraken met FC Utrecht-trainer Kevin van Veen over hoe hij terugkijkt op deze twee wedstrijden.

"Ik denk dat we gisteren goed voor de dag zijn gekomen en dat ik dingen heb gezien die wij de afgelopen weken in onze speelwijze hebben proberen te ontwikkelen. Dat is altijd gaaf en mooi om terug te zien. We hebben vooral veel aandacht besteed aan het opbouwen; we kwamen tot 2/3e veld goed voor de dag, maar in ‘the final third’ stokte dat. We creëerden gisteren niet superveel, maar kregen daardoor wel controle over de wedstrijd. Daar was ik tevreden over. En we waren heel gedisciplineerd in het verdedigende en dat was vandaag een stuk minder. We hadden het met name in de eerste helft niet compact genoeg. Dat gaf ook wel het verschil tussen de wedstrijden van gisteren en vandaag en de daarbij behorende uitslagen."

Verschillende voetbalculturen
Op de vraag hoe Van Veen tegen de verschillende voetbalculturen aankijkt reageerde hij dat FC Utrecht zich goed had voorbereid op de verschillende speelstijlen van de tegenstanders. “Je weet dat de Koreanen een gedisciplineerd team is en veel terug gaat. We hebben geprobeerd om ons goed voor te bereiden op de counters en hun behendigheid. De wedstrijd tegen Paris Saint-Germain van gisteren was opener, hogere druk en hogere intensiteit. Dat was ook goed terug te zien in de data die we hebben. We meten afgelegde afstanden en snelheden; dat vinden we interessant, want als spelers in hoge snelheden komen zegt dat iets over de intensiteit van de wedstrijd. We zijn zo ook in staat om te meten of we kwaliteit kunnen leveren in het vrijlopen en het defensief aanlopen. Gisteren scoorden we daar heel goed op en vandaag een stuk minder. Dat geeft ons veel informatie en ook bij een volgende wedstrijd houden we daarmee ook rekening, ook om spierblessures te voorkomen. Die signalen krijgen we al direct op de bank."

Indribbelen geniaal
"De innovaties die op het toernooi worden getest ben ik erg enthousiast over. Het indribbelen vind ik geniaal; de stopmomenten binnen de wedstrijd zijn veel minder. Het maakt het voor het publiek, maar ook voor mij als coach, ook veel leuker om te bekijken. De spelintelligentere spelers maken ook slimmere keuzes in dit systeem. Maar ook het doorwisselen houdt het tempo in het spel en effectieve speeltijd is gewoon het eerlijkste. Zo snel mogelijk invoeren die nieuwe regels dus. Alleen de tijdstraf bij een gele kaart maakt wel echt veel impact; dit kan het spelbeeld snel veranderen. Ik ben er nog niet helemaal over uit of dat nu een goede toevoeging zou zijn. De tijdstraf van 4 minuten is voor zo’n toernooi misschien wel wat lang. Maar het is in ieder geval beter dan het was, want nu heeft het invloed op het spel zelf en voorheen hooguit voor de wedstrijd daarna."