Manchester United coach Alex Lawrence: "Het is geweldig"

Manchester United coach Alex Lawrence: "Het is geweldig"
19:48
Nieuwsbericht

De coach van Manchester United, Adam Lawrence, en middenvelder Jacob Devaney hebben ons bezocht voor een kort gesprek.

Adam, hoe verloopt jouw tijd tot nu toe bij de Otten Innovation Cup?
Het is fantastisch geweest. Allereerst is de ontvangst van iedereen bij de club en iedereen die met het toernooi te maken heeft geweldig geweest. We zijn echt trots en bevoorrecht dat we op dit niveau van het toernooi mogen deelnemen, met PSV als gastheer en teams uit heel Europa en de professionele wereld. Het niveau stelt ons in staat om te presteren en onszelf te testen, dus het is een geweldige ervaring geweest, en de spelers hebben er echt van genoten.

Manchester United was vorig jaar ook hier in Eindhoven, wat is er sindsdien veranderd in jouw team?
Wat leuk was aan dit jaar is dat Colin en ik, die met de jongens werken, natuurlijk ook weer terug zijn, dus het is onze tweede keer op het toernooi. We hebben ook een kern van spelers die vorig jaar aan het toernooi hebben deelgenomen, dus zij hadden die ervaring al. Er zijn ook enkele dingen die we hebben geïntroduceerd in de trainingen, gekoppeld aan het toernooi, en wat we hier in Eindhoven bij de Otten Cup hebben gedaan, hebben we mee naar huis genomen en verder gewerkt. Dingen zoals het inrollen van de bal vanaf de zijkanten om de bal in het spel te houden, en meer individuele acties van spelers in trainingen en wedstrijden, dus ja, we hebben wat meer voorbereiding gedaan en we staan waarschijnlijk verder dan we waren bij de start van het toernooi vorig jaar. Maar natuurlijk geeft elke wedstrijd andere uitdagingen en verschillende tegenstanders. Dus het is een mooie balans.

En merk je dat die nieuwe vorm van training en speelstijl ook impact heeft op je competitiewedstrijden?
Ik denk dat spelers, als ze het spel spelen, uiteindelijk willen dat de bal op het veld is, en ze willen natuurlijk spelen en presteren. Spelers genieten er meer van als het zo is, in plaats van dat de bal te lang uit het spel is, of teams tijdrekken, of lang doen om de bal weer in het spel te brengen. Dus dat proberen we zeker te stimuleren in trainingen, wedstrijden, enzovoort. En ik denk dat het toernooi uniek is op die manier, dus om hier te komen en die verschillende regels binnen het spel te ervaren is uitdagend, maar op een goede manier, en het laat de spelers ook anders denken. Dus ja, zeker goed.

Een van de regelwijzigingen bij de Otten Innovation Cup is de sin bin van 4 minuten wanneer een speler een gele kaart krijgt. Hoe vind je dat als manager? Kun je daar snel mee omgaan in termen van het aanpassen van de teamstijl, omdat het allemaal vrij snel gebeurt tijdens de wedstrijd?
Ja, het daagt een coach zeker uit wanneer dat gebeurt, vooral als het voor jouw team is, in termen van het verlies van een speler, maar het is ook goed voor de spelers om problemen op te lossen en te herkennen wat er op dat moment nodig is, omdat, zoals je zegt, het vrij snel gebeurt. En wanneer je een extra man hebt in termen van voordeel, hoe je dat het beste benut en de beschikbare ruimtes met de extra speler gebruikt. Dus dat is goed. En ook met de veranderingen kunnen ze ebben en vloeien binnen de wedstrijd. Ik denk dat we gisteren (zaterdag) een wedstrijd hadden waarbij we een minuut voordeel hadden, maar toen hadden we een gele kaart, dus moesten we daarop reageren, en ik denk ook dat het spelers goede discipline leert. Dus in termen van de bal wegtrappen, fout maken wanneer ze dat niet zouden moeten doen, die kleine gebieden. Dus een goede opleiding voor de spelers in termen van het benutten van die situaties, maar ook uitgedaagd worden door hen.

Jacob, je bent natuurlijk op het veld en moet omgaan met sin bins en spelers die het veld moeten verlaten. Merk je dat de flow van de wedstrijd behoorlijk verandert als dat gebeurt?
Ja, ik denk dat er zowel voordelen als nadelen zijn. Want als je met 10 man speelt, moet je veranderen en aanpassen. Of je moet misschien wat meer lopen, of je moet wat veiliger met de bal omgaan om de tijd te laten verstrijken, en aan de andere kant, als je tegen 10 man speelt, moet je proberen daar voordeel uit te halen, omdat 4 minuten een lange tijd is in voetbal. Dus of je moet proberen een doelpunt terug te halen, of als je voor staat, gewoon de controle behouden en het spel op jouw voorwaarden krijgen.

Vind je dat de inworp, in plaats van de traditionele inworp, voor jou werkt?
Ja, ik denk vooral met de speelstijl die wij hanteren, waarbij we veel balbezit willen hebben en goede, snelle aanvallen willen uitvoeren. Het helpt ons zeker als team, en je moet altijd alert blijven, dus je kunt niet afgeleid raken - dat geldt voor zowel aanvallen als verdedigen. Dus ik denk dat het goed is omdat we daar aan gewend zijn geraakt in het seizoen.

Je hebt teams uit verschillende delen van de wereld hier in Eindhoven gespeeld. Heb je iets van hen geleerd?
Ja, ik denk dat we veel wedstrijden in Engeland spelen, en het is leuk om hier te komen en tegen zulke grote Europese teams te spelen om te zien waar wij als team staan en waar we individueel staan, vergeleken met deze grote teams zoals PSV hier. Het is ook leuk om de andere teams te bekijken om te zien of je iets van hun spel kunt leren. Dus ja, ik denk dat iedereen er baat bij heeft.

Adam, als je buiten de gebaande paden denkt, zijn er nieuwe regels die je in de toekomst op dit toernooi zou willen zien?
Ik denk dat we gewoon bevestigen dat we, wat betreft de regels die zijn geïntroduceerd, als coaches voorstander zijn van de bal die in het spel blijft, meer balbezit en controle over het spel, in plaats van misschien de bal in de lucht of uit controle. Voor ons omarmen we de komst hier in termen van die regelwijzigingen volledig, en we genieten van de uitdagingen die ze met zich meebrengen.

Tot slot, vorig jaar nam je aanvaller Ethan Wheatley mee en hij was de topscorer van de competitie. Je moet trots zijn om te zien hoe ver hij is gekomen nu hij met het eerste team speelt?
Ja, Ethan heeft vorig jaar een echt succesvol seizoen gehad. Ik denk dat dit toernooi, vooral in de voorbereiding, en zijn individuele programma en wat hij heeft meegemaakt, en dan hier komen en spelen in dit soort toernooi echt, echt goed voor hem was, en hij heeft gedurende het jaar veel vooruitgang geboekt. Dus ik zou zeggen dat dit toernooi zeker een grote rol heeft gespeeld in zijn voorbereiding en hem echt goed heeft voorbereid op het seizoen, en hem dat platform heeft gegeven om verder te groeien en zich te ontwikkelen. Maar natuurlijk, als coaches, ben je echt trots wanneer je ziet dat spelers zich ontwikkelen, en ze echt betrokken zijn bij hun programma en maximaal benutten wat ze doen bij de club, en uiteraard is hij op een reis, maar hij doet het echt goed en iedereen bij de club is erg trots op hem.