"Deze regels bevorderen het FairPlay-principe"

"Deze regels bevorderen het FairPlay-principe"
19:48
Nieuwsbericht

Tijdens de Otten Innovation Cup krijgen niet alleen de spelers, maar ook de scheidsrechters te maken met nieuwe regels. Hoe ervaren zij deze veranderingen? We spraken met KNVB-scheidsrechter Preston Henshuijs om erachter te komen hoe hij het fluiten onder deze nieuwe omstandigheden ervaart.

Wat vind je van het fluiten met de nieuwe regels?
Het is even wennen, omdat je te maken hebt met zowel de gebruikelijke regels als de nieuwe aanpassingen. Maar na een paar wedstrijden begin je er steeds meer in te komen, net als de spelers.

Hoe bevallen de aanpassingen van de spelregels?
Ze hebben zeker hun nut. Neem bijvoorbeeld het stopzetten van de tijd; dat maakt tijdrekken vrijwel zinloos. Dode spelmomenten worden nu sneller hervat. Bij situaties zoals een kick-in of een dribbel zie je dat spelers meteen beseffen dat ze tempo moeten maken als ik mijn hand opsteek. Maar spelers zoeken ook grenzen op, bijvoorbeeld door de bal langer vast te houden of hem niet precies op de lijn te leggen. Hoewel de tijd dan niet doorloopt, creëren ze hiermee rust in het spel of verstoren ze het ritme van de wedstrijd, wat soms tot onsportief gedrag leidt. Dat vraagt om strenger optreden van onze kant.

Hoe is de weerstand op het veld ten aanzien van de nieuwe spelregels?
De weerstand is relatief laag. Waar normaal een ingooi is, hebben we nu een intrap of kick-in. Als het te lang duurt, wijs ik het recht om de bal te spelen aan het andere team toe. Je ziet dan weinig protest, meer een gevoel van frustratie omdat ze te lang gewacht hebben.

Welke regel zou je morgen willen invoeren in het betaald voetbal en waarom?
Er zijn meerdere regels die ik zou willen invoeren. De self-pass is er zeker één van, en ook de dribbel-in en kick-in zou ik aandurven. Het is eigenlijk vreemd dat je alles met de voet mag doen, behalve ingooien. Daarnaast zou ik ook de zuivere speeltijd direct invoeren in het betaald voetbal; dat werkt echt goed. Bij amateurs zou het ook nuttig zijn, al heb je daar dan wel de juiste meetapparatuur voor nodig, wat het wat ingewikkelder maakt. Deze regels bevorderen het FairPlay-principe. Zuivere speeltijd en de andere aanpassingen helpen daarbij. De tijdstraf, waarbij spelers direct de consequenties van hun overtreding voelen, zou ik ook graag zien. Het maakt hen bewust van hun gedrag en de impact op het hele team.

Hebben jullie als scheidsrechters al een conclusie over de nieuwe spelregels?
Voor mij is dit de eerste keer dat ik deze regels toepas, maar je moet het vaker proberen om een goed oordeel te kunnen vellen. We willen natuurlijk de negatieve effecten eruit filteren. Er zitten al veel positieve elementen in, zoals het handopsteken en de effectieve speeltijd. Maar het belangrijkste is: wat gebeurt er met het spel als we dit allemaal invoeren? Over het algemeen zie ik het als een positieve ontwikkeling. Het is een mooie innovatie in de voetballerij, net zoals de VAR dat was. Spelers hebben nu ook minder tijd om opmerkingen te maken richting ons, omdat ze het spel sneller willen hervatten. Tijdrekken, bijvoorbeeld door blessures te simuleren of de bal vast te houden, wordt hierdoor bijna onmogelijk.