“Succes kun je alleen behalen als je het samen doet!”

“Succes kun je alleen behalen als je het samen doet!”
19:48
Nieuwsbericht

Kort voor de prijsuitreiking nam de winnende trainer, Vincent Heilmann, de tijd om met een grote glimlach op zijn gezicht na te praten over de toernooiwinst.

Titelprolongatie, niet alleen voor PSV, maar ook voor jou als trainer. Dat lijkt me iets om trots op te zijn?
Vorig jaar kwam ik hier inderdaad op 16 augustus weer terug na een tijdje weg te zijn geweest. Toen had ik 1 trainingsdag gehad en wonnen we het toernooi. Nu hebben we natuurlijk een hele voorbereiding gehad, maar dit is wel heel lekker om zo de voorbereiding af te sluiten. Maar ik ben vooral heel erg ontzettend trots op dit elftal.

Hoe heb je de jongens voorbereid op dit toernooi?
We hebben een heel jong team en we hebben er vooral in de structuur gezeten om de jongens een kader mee te geven en daarbinnen de eigen vrijheid gegeven dat elk individu tot zijn eigen voorkeur komt. We hebben wedstrijd voor wedstrijd geanalyseerd en ook van wedstrijd naar wedstrijd geleefd. Onze grootste kracht is geweest dat we iedereen gebruikt hebben in elke wedstrijd. We hebben veel doorgewisseld; dat hebben we bewust gedaan zodat iedereen betrokken is en fit is op het moment dat ze moeten leveren. Dat is de ‘key’ geweest.

Ervaren de jongens dat ook zo?
Ja en nee. Uiteindelijk wil elke speler toch zo lang mogelijk spelen. Door er als team zo mee om te gaan, worden spelers mentaal ook sterker. Het woord “samen” hebben we veel gebruikt dit weekend en daarom vind ik ook dat het team dit toernooi samen heeft gewonnen. Ik geloof daar heel sterk in. Uiteindelijk is het een teamsport en elk individu wil de beste versie van zichzelf zijn. Maar ik denk dat als je het samen voor elkaar krijgt, dat iedereen de beste versie kan zijn en dat je dan kans hebt om succes te behalen.

Dit succes is onder andere behaald door twee penaltyseries vandaag?
Ja, dat is absoluut goed. Dertien strafschoppen feilloos ingeschoten en ook de complimenten aan de keepers Stijn Kuijsten en Tijn Smolenaars. We hebben er absoluut niet op getraind. Het gaat ook het meeste om het mentale. Hoe bereid je je voor op zo’n penalty? Hoe zorg je ervoor dat je in je eigen flow komt om de focus te hebben dat je die penalty binnen schiet en dat doet iedereen op z’n eigen manier. Ik geloof niet zo in het penalty’s trainen.

Hebben jullie in de voorbereiding nog aandacht besteed aan het toepassen van de spelregels waarmee op dit toernooi werd geëxperimenteerd?
We hebben er bij de laatste training nog even over gesproken, maar er niet specifiek op getraind. Het zijn heel veel dingen, die al terugkomen in onze manier van spelen. Bijvoorbeeld met een achterbal willen we vaak snel het spel hervatten en dat doen we nu ook. We willen ook snel klaar staan bij een achterbal van de tegenstander. De regels zijn indirect de manier van spelen, zoals wij het willen. We hebben wel uitgebreid geanalyseerd wat we moeten doen als wij met een mannetje meer komen te staan of als we met een man minder komen. Maar dat doen we voor de competitie natuurlijk ook, maar dan bij een rode kaart. Daarin zie je dat de jongens dat heel snel en goed hebben toegepast.