Historische terugblik deel II: De meest dominante teams (1/2)
Tot aan de start van de 71e editie kijken we wekelijks terug in de rijke historie van het toernooi. Vandaag deel I van een tweeluik bloeiperiodes van dominante clubs.
In het eerste deel blikken we terug op Blauw Wit Amsterdam 1952-1959 en Sunderland AFC 1961-1964 & 1969-1971.
Blauw Wit Amsterdam 1952-1959
Blauw Wit Amsterdam was de eerste topclub in het toernooi. De club, die na vele fusies en naamswijzigingen ondertussen Blauw Wit Beursbengels heet, was vanaf het prille begin een vaste deelnemer. Tot 1976 zijn de Amsterdammers actief geweest op de Otten Cup met uitzondering van 1956 en 1968. Al in 1949 werd de eerste titel gepakt nadat men in een finalepoule te sterk was voor stadsrivaal AFC Ajax en gastheer PSV. Drie edities later markeerde het begin van een bloeiperiode voor Blauw Wit, die zou leiden tot vijf finales in acht jaar en maar liefst vier eindzeges (1953, 1954, 1958, 1959). De club was de eerste in de geschiedenis die opeenvolgende finales wist te bereiken.
In 1952 hield men huis in de groepsronde (4 zeges met doelsaldo +9), maar was het Arnhemse Vitesse met 1-0 te sterk in de finale. Een jaar later kon Blauw Wit wraak nemen op Vitesse. Na reguliere speeltijd was de stand 0-0 en na het nemen van strafschoppen 2-2. De regels in de tijd waren echter dat degene met het beste doelsaldo in de groep winnaar werd, in dit geval Blauw Wit.
De winst in 1954 op PSV betekende zelfs dat de eerste Otten Cup permanent in het bezit van de Amsterdammers kwam.
De drie erop volgende jaren viel er weinig te genieten voor de Amsterdammers met een zevende plaats, geen deelname en een zesde plaats. In 1958 was men echter weer helemaal terug. Blauw Wit werd eerste in een groep met o.a. PSV en Vitesse en wist in de finale de hoofdstedelijke rivaal AFC Ajax met 5-4 na strafschoppen te verslaan. Strafschoppen moesten in 1959 de beslissing brengen over de eerste positie in de groep. Blauw Wit was hierin na 15 strafschoppen beter dan Fortuna Düsseldorf en plaatste zich zo voor haar zesde finale. Gastheer PSV werd hierin met 2-1 aan de kant gezet. Na de zege van 1959 begon langzaam het verval.
Wel werd nog driemaal het podium bereikt (1963: 2e, 1964: 3e en 1973: 1e), maar toen was de koek op. De club bezet nog wel altijd de 5e plaats op de eeuwige ranglijst en is daarmee de hoogst genoteerde amateurclub. Tevens is Blauw Wit na PSV (20) en AFC Ajax (7) nog altijd gedeeld derde met liefst 6 eindzeges.
Sunderland AFC 1961-1964 & 1969-1971
In 1961 werd Sunderland AFC de eerste club van de Britse eilanden op de Otten Cup. Vanaf het begin blijkt het een club waar rekening mee gehouden dient te worden. Dankzij twee overwinningen en een nederlaag eindigt Sunderland in zijn poule gelijk met VV De Valk, dat eenmaal wint en tweemaal gelijkspeelt. In die tijd bestonden er nog niet de rangschikkingsregels die we vandaag de dag kennen, waardoor beide teams strafschoppen moeten nemen. Na liefst 20 (!) strafschoppen is Sunderland het sterkste en mag het zich bij haar debuut meteen opmaken voor de finale. In die finale bleek gastheer PSV kansloos (3-0).
Het team van Sunderland AFC dat tweede werd in 1964. Op de achterste rij, derde van rechts, staat Jimmy Shoulder die later als coach van Australië nog terug zou keren op de Otten Cup.
Een jaar later kwam Sunderland nog beter voor de dag. In een groep met PSV werd het afgetekend eerste (onder meer door een 4-0 zege op PSV) zonder een tegentreffer te incasseren. Dit keer moest Feyenoord met 2-1 het onderspit delven tegen een “Hard maar fair spelend en goed verdedigend Sunderland AFC” aldus het Eindhovens Dagblad. Tom Mitchenson werd verkozen tot beste aanvaller van het toernooi.
De derde achtereenvolgende deelname betekende ook de derde finale op rij. Na gelijk geëindigd te zijn met FC Volendam wist Sunderland de strafschoppen beter te nemen, waardoor het zich plaatste voor de finale. Hierin kreeg Blauw Wit Amsterdam alle hoeken van het veld te zien. De 3-0 zege betekende dat Sunderland AFC de 2e Otten Cup definitief in haar bezit kreeg. The Black Cats werden zo de eerste club die drie finales op rij wist te winnen, een prestatie die hierna nog slechts driemaal herhaald werd.
In 1964 was Sunderland wederom ongekend dominant. Alle groepswedstrijden werden gewonnen met de doelcijfers 9-0. FC Volendam was tegenstander in de finale en zinnend op wraak voor de nederlaag een jaar eerder. Sunderland had het moeilijk tegen de volendammers, die eerder in het toernooi nog een recordzege van 12-0 op VV De Valk boekten. Hier was Sunderland niet tegen opgewassen. Volendam won met 2-1 en dit betekende het einde van de eerste bloeiperiode van Sunderland.
Na een afwezigheid van vijf jaar zijn de Britten weer terug. In de groepsronde incasseren ze geen enkele tegentreffer, maar weet gastheer PSV drie goals meer te scoren, waardoor de strijd om het brons wachtte. Hierin moest Willem II met 2-1 het onderspit delven. Een jaar later werd voor de vijfde maal de finale bereikt, waarin Sparta na strafschoppen met 3-2 word verslagen. 1971 was het laatste jaar uit de hoogtij dagen van Sunderland. Ditmaal eindigde het op doelsaldo achter Vitesse in de groep en speelde het om de bronzen medaille tegen EVV Eindhoven dat met 2-0 werd verslagen.
Zo eindigde Sunderland AFC bij zijn eerste zeven deelnames zevenmaal op het podium, en kon het ongekende cijfers overleggen: 28 wedstrijden gespeeld waarvan er 19 werden gewonnen en 7 gelijkgespeeld met een doelsaldo van +40 (50-10).
Volgende week blikken we in deel II van dit tweeluik terug op PSV 1976-1994 en EC Vítoria 1995-2006. Heb je interesse in meer historische informatie omtrent de Otten Cup? Neem dan een kijkje in de historie sectie op deze website.